ייפוי כוח נוטריוני
מילון מונחים > ייפוי כוח נוטריוני
מה זה ייפוי כוח?
ייפוי כוח הוא מתן הרשאה לאדם שקיבל את הרשאה ('מיופה כוח') לפעול מבחינה משפטית בשם מייפה הכוח. מיופה הכוח יכול להיות בן משפחה, אולם במצבים מסוימים נדרש שמיופה הכוח יהיה עורך דין או נוטריון.
מיהו נוטריון?
נוטריון הוא עורך דין מוסמך ומנוסה שקיבל על רישיון נוטריון ועל כן מוסמך על פי דין לבצע בין השאר את הפעולות הבאות:
- לאמת חתימה על מסמך
- לאשר נכונות של העתק של מסמך
- לקבל ולאשר תצהיר או הצהרה מסוג אחר
- לאשר את הנכונות של תרגום מסמך
- לאמת הסכם ממון שנחתם בין בני זוג בטרם הנישואין
מהו יפוי כוח נוטריוני?
פעולותיהם של נוטריונים מעוגנות בחוק הנוטריונים. לפי ס' 20 לחוק זה, קיימים שני מקרים שבהם חייבים לפנות אל נוטריון כדי לערוך ייפוי כוח שיהיה תקף לפי הדין:
- ייפוי כוח כללי – מצב שבו מייפה הכוח מעניק למיופה סמכויות רחבות לפעול בשמו.
- ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין – מדובר על עסקאות נדל"ן שמחייבות רישום בטאבו.
חשוב להבין: ייפוי כוח נוטריוני החתום בידי נוטריון אינו המלצה אלא חובה בשני המקרים המתוארים לעיל. רבים מייפויי הכוח האלה נחתמים מול הנוטריון כייפוי כוח בלתי חוזר, משמע התוקף של יפוי כוח נוטריוני מסוג זה אינו מוגבל בזמן.
מהו ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך מתייחס למצב עתידי שבו אדם לא יוכל לדאוג לצרכיו היום-יומיים והבריאותיים או לענייניו האישיים, זאת עקב מחלה או זקנה (או כל סיבה אחרת).
כך, ייפוי כוח מתמשך ניתן במטרה לאפשר לאדם (הנמצא מעל גיל 18) להפקיד את היכולת לקבל החלטות לגביו, בידיו של אדם אחר. הסמכויות שניתנות בידי מיופה הכוח בייפוי הכוח המתמשך הן מגוונות, ונוגעות לרוב לעניינים רפואיים או רכושיים-ממוניים. בייפוי כוח מסוג זה, מייפה הכוח יכול להשאיר למיופה הוראות כלליות שלאורן יפעל, או לחלופין הוראות מדויקות וספציפיות.
ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף מרגע שמייפה הכוח לא יוכל לקבל החלטות או להתנהל בתחום שלשמו נוצר ייפוי הכוח. כך למשל לא יוכל לקבל החלטות הגיוניות ושקולות בגלל מצב בריאותי בתחום הרכוש והממון.