צוואה
מילון מונחים > צוואה
מהי צוואה – צוואה היא מסמך משפטי מחייב אשר אדם חותם עליו בעודו בחיים. תפקידה של הצוואה הוא מתן הוראות מה יש לעשות ברכושו ונכסיו של אדם לאחר פטירתו. צוואה לרוב תכיל את שמותיהם של יורשיו של אותו אדם ואת אופן חלוקת הנכסים והרכוש שלו – יכול והחלוקה תהיה כללית (למשל – הנכסים יתחלקו באופן שווה ושווה בין היורשים) ויכול והחלוקה תהיה ספציפית (למשל – הדירה תעבור לבני, המכונית תעבור לאשתי וכו').
על פי החוק במדינת ישראל ניתן לערוך צוואה באחד מ-4 אופנים:
א. צוואה בכתב יד – אדם יכול לערוך את צוואתו בכתב ידו ללא צורך בעורך דין או עדים. יחד עם זאת, צוואה מסוג זה קל יותר לערער עליה מאחר ולא היו עדים לחתימתה. הצוואה צריכה להיכתב בכתב ידו של המצווה, צריך להיות בה תאריך וכן חתימתו של המצווה.
ב. צוואה בפני עדים – הצוואה הנפוצה ביותר. צוואה מסוג זה נערכת פעמים רבות ע"י עורך דין, היא מודפסת ובתחתית הצוואה נמצאת חתימתו של המצווה וכן חתימתם של שני עדים. תפקידם של העדים הוא לא לדעת מה כתוב בצוואה אלא רק להעיד על האותנטיות שלה ועל כך שהם היו עדים לחתימתו של המצווה על הצוואה.
ג. צוואה בפני רשות – אדם יכול לערוך את צוואתו בפני רשות. כשהחוק קובע "רשות" הכוונה היא לשופט, דיין בבית דין דתי, רשם של בית משפט או נוטריון. צוואה בפני רשות ניתן לעשות באחד משני אופנים – או בעל פה או בכתב ידו של המצווה ולהגיש אותו לרשות. במידה והצוואה נאמרת בעל פה, נציג הרשות מחויב לרשום אותה ולהקריא אותה לאחר מכן למצווה.
ד. צוואה בעל פה – בצורה זו המצווה אומר את צוואתו בעל פה והדבר נעשה במקרים בהם למצווה אין יכולת לערוך את צוואתו באחת מהדרכים המנויות לעיל. החוק מאפשר לערוך צוואה בעל פה במקרים בהם אדם נמצא על ערש דווי והוא מחויב לעשות זאת בפני שני עדים. על העדים להעלות על הכתב באופן מדויק את דבריו של המצווה, לחתום על זיכרון דברים ולהפקיד אותו.