מנהל מיוחד בפשיטת רגל
מילון מונחים > מנהל מיוחד בפשיטת רגל
במשך שנים החוק במדינת ישראל קבע שמנהל מיוחד בפשיטת רגל הוא מי שמונה על ידי כונס הנכסים, פועל מטעמו ומלווה את החייב בהליך פשיטת רגל. המנהל המיוחד היה מקבל מכונס הנכסים סמכויות שונות לצורך ניהול פשיטת הרגל של החייב. כאשר הבקשה לפשיטת הרגל הוגשה על ידי החייב עצמו, המנהל המיוחד התמנה בעת מתן צו כינוס נכסים, חקירת החייב והכין עבורו תכנית פירעון לצורך החזרת החוב באופן המיטבי.
חוק חדש – מונחים חדשים
בשנת 2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, המאגד את הליכי פשיטת הרגל של חייבים יחידים ושל חברות. עם החוק החדש השתנו גם המינוחים בהתאם. מעתה מנהל מיוחד בתביעות חוב ובהליך חדלות פירעון של החייב נקרא 'נאמן', וכונס הנכסים הרשמי הוא הממונה על הליכי חדלות פירעון.
נאמן בהליך חדלות פירעון (פשיטת רגל)
לנאמן בהליך חדלות הפירעון יש סמכויות ותפקידים שונים:
- לבדוק את מצבו הכלכלי של החייב
- להכריע בתביעות חוב שמוגשות על ידי הנושים של החייב (האם אכן לחייב יש חוב כלפיהם והוא טרם נפרע?)
- לפעול למימוש הנכסים והכספים הקיימים בקופת הנשייה
- להגיש לממונה על הליכי חדלות פירעון דו"חות המעידים על מצבו הכלכלי של החייב
כדאי להכיר: דו"ח הבדיקה של הנאמן בהליך חדלות פירעון
מספר חודשים אחרי שהנאמן נבחר לתפקידו ומתחיל לנהל את תהליך פשיטת הרגל של החייב, הוא נדרש להגיש לממונה על חדלות הפירעון או לרשם ההוצאה לפועל דו"ח עם ממצאי בדיקה שערך לחייב (הגורם שלו יוגש הדו"ח תלוי בגובה החוב של החייב, שלפיו נקבע היכן יתנהל התיק נגד החייב).
בדו"ח יופיעו פרטים שונים שעולים מתוך הבדיקה שערך הנאמן:
- רשימת נכסי החייב המהווים את 'קופת הנשייה'. לרוב מדובר בכל הנכסים שהיו ברשותו של החייב בעת מתן צו פתיחת ההליכים נגדו, וכן כל הנכסים שיוקנו לו עד מתן צו שיקום כלכלי.
- תביעות החוב שהוגשו כנגד החייב – תביעות חוב שאושרו על ידי הנאמן וכן תביעות חוב שהנאמן לא הכריע לגביהן.
- התנהלות החייב בטרם פתיחת ההליך ופירוט הסיבות שהובילו למצב של חדלות פירעון.
החייב ונושיו יכולים להגיב לדו"ח הבדיקה שהנאמן הגיש, בתוך 30 ימים ממועד הגשתו. ככלל, את הליך פשיטת הרגל רצוי לעבור בליווי עורך דין מומחה שמנוסה בהשגת הפטר מלא ומחיקת חובות.