הסכם ממון
מילון מונחים > הסכם ממון
הסכם ממון הוא חוזה משפטי הנערך בין זוג אנשים נשואים, או זוג העומד להינשא, ותפקידו לחלק את הרכוש ביניהם במקרה של פרידה כהגדרתו בחוק יחסי ממון (פרידה או מוות) וכן לקבוע הסכמות משותפות הנוגעות לאורחות החיים המשפחתיות. בהיעדר הסכם ממון, הרכוש המשותף יחולק לפי הקבוע בחוק יחסי ממון, כלומר מחצית לכל בן זוג. בהתקיימו של הסכם הרכוש יחולק בהתאם למה שקבעו בני הזוג מראש.
מתי חותמים על הסכם ממון?
ראשית כל, חשוב לציין שאין חובה לחתום על הסכם כזה. אולם, חתימה עליו עשויה למנוע מחלוקות בעתיד. הימנעות מחתימה על הסכם יחסי ממון מחיל אוטומטית את הסדר איזון המשאבים המצוין בסעיף 5 לחוק יחסי ממון. הסכם ממון שנערך טרם הנישואין ניתן לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או אצל נוטריון.
ניתן לערוך אף הסכם ממון לאחר נישואין. במקרה כזה יש לאשר את ההסכם בבית דין לענייני משפחה או לחלופין בבית דין דתי, בהתאם לדתם של בני הזוג. כך או כך, אישור הסכם הממון ייעשה רק בתנאי שהגורם המאשר סבור כי ההסכם נוסח ונחתם על ידי בני הזוג מרצונם החופשי וללא כל אלמנט של כפייה או עושק.
הסכם ממון ידועים בציבור
אם בני הזוג אינם נשואים או עתידים להינשא, אלא חיים במתכונת של "ידועים בציבור", כדי להסדיר את יחסיהם מבחינה כלכלית באופן שדומה להסכם ממון עליהם לערוך הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור. הסכם זה אף יכול לשמש זוגות חד מיניים, שאינם יכולים להינשא כדין במדינת ישראל. בהסכם זה ישנה עדות כתובה בעלת תוקף משפטי לזוגיות בין בני הזוג.