מהי צוואה הדדית? כל המידע על צוואה הדדית

עו"ד רון הדר17 במרץ, 2019

מהי צוואה הדדיתצוואה הדדית כשמה כן היא, צוואה שנחתמת על ידי שני בני זוג כאשר עיקרון ההדדיות הוא העיקרון המנחה והמרכזי בה. צוואות הדדיות כיום הן ה-Main business לעורכי דין העוסקים בתחום הצוואות והירושות, ומרבית הצוואות שאנשים חותמים עליהן כיום, הן צוואות הדדיות.

העיקרון המנחה בתחום דיני הצוואות במדינת ישראל הוא עיקרון קיום רצונו של המת. כלומר, המערכת צריכה לעשות הכל על מנת שרצונו של המת כפי שנוסח בצוואה אותה כתב, ימומש. כך גם הוראות חוק הירושה קובעות כי אדם יכול לשנות את צוואתו בכל עת, על פי רצונו, כמובן כל עוד הוא בחיים. לאחר לכתו של המצווה, צריך לעשות הכל על מנת שרצונו כפי שמפורט בצוואה יתקיים.

עיקרון זה נחלש מעט בכל מה שקשור לתחום הצוואות ההדדיות. עקרון ההדדיות וההסתמכות הינו עיקרון מנחה ומרכזי בנוסח צוואה הדדית. בד"כ צוואה הדדית שחותמים עליה בני זוג (בין אם על אותו מסמך ובין אם בשני מסמכים נפרדים) נקבע כי במידה ואחד מבני הזוג הולך לעולמו, כל רכושו ונכסיו עוברים לבן הזוג שחתום איתו על הצוואה ההדדית ואחר מכן, כאשר בן הזוג היורש יילך לעולמו, הרכוש והנכסים (גם של בן הזוג שנפטר ראשון) יעברו לילדיהם.

על כן, נשאלת השאלה – מה קורה אם בן הזוג שנותר בחיים וחתום גם הוא על הצוואה ההדדית, האם מותר לו לחרוג מהוראות הצוואה עליה חתם על בן זוגו שנפטר? התשובה לכך מורכבת ותלויה בגורמים ונסיבות רבות. זהו בעצם עקרון ההסתמכות, בני הזוג חתמו על הצוואה הדדית בידיעה שאחרי לכתם, בן הזוג שנותר בחיים ימשיך לקיים את הצוואה עליה הם חתמו יחד, כלומר, הוא יוריש את רכושו ונכסיו לילדיהם (או לכל אדם אחר שכתוב בצוואה עליה שניהם חתמו).

סעיף 8א לחוק הירושה – מנגנון הצוואות ההדדיות:

בשנת 2005 תוקן חוק הירושה כך שנוסף לו סעיף 8א אשר קובע בחוק את מנגנון הצוואות ההדדיות. עריכת צוואה הדדית היא משימה לא פשוטה שכן צריך להסביר באופן ברור לצדדים החותמים על הצוואה מה המשמעות והחשיבות של עיקרון ההסתמכות, חשוב לעמוד על הנקודה של מה הם מעוניינים שיקרה לאחר לכתו של אחד מהצדדים לצוואה, כלומר, מה יכול או לא יכול בן הזוג שנותר בחיים לעשות עם הרכוש המשותף – האם מותר לו לכתוב צוואה חדשה או לחילופין אסור לו והוא מחוייב להוריש את הרכוש לילדים.

חשוב לציין – במידה ובני זוג חתמו על צוואה הדדית, הם יוכלו לחזור בהם ממנה כל עוד הם שניהם בחיים, כלומר, אם אחד מבני הזוג שחתומים על הצוואה הדדית נפטר, הרי שבן הזוג שנותר בחיים לא יוכל לחזור בו מהוראות הצוואה שחתמו עליה שניהם יחד. זהו בעצם עיקרון ההסתמכות. במידה ובני הזוג הזוג בחיים, יוכל אחד מהצדדים לחזור בו מהצוואה ההדדית וזאת באמצעות הודעה בכתב לצד השני ולאחר מתן הודעה זו, הצוואה ההדדית מבוטלת.

התחל בעריכת צוואה הדדית

כיצד כותבים צוואה הדדית?

כפי שנזכר לעיל, צוואה הדדית יכול ותיכתב על מסמך משותף עליו חתומים שני הצדדים לצוואה או לחילופין, יכול והצוואה ההדדית תיחתם על שני מסמכים נפרדים – כך או כך, הצוואה נחשבת לצוואה הדדית. עריכת צוואה צריכה לשקף באופן ברור ומדויק את רצונם המשותף של הצדדים, כלומר, הצדדים צריכים לפרט את אופן קיומה של הצוואה – לרוב, ההוראות קובעות כי במידה ואחד מהצדדים הולך לעולמו, הרי שהצד השני יורש אותו. במידה והצד השני הולך לעולמו, הרי שהרכוש עובר לילדיהם. עורך דין טוב יידע להציג בפני הצדדים החותמים על הצוואה את כל הבעיות שעלולות לצוץ בהמשך הדרך ויידע להציג בפניהם את כל הסיטואציות שעלולות לצוץ בעתיד על מנת לוודא ולהבין מהצדדים מה ברצונם שיקרה (למשל, אם אחד מבני הזוג הולך לעולמו, ואז בן הזוג השני יורש אותו ומתחיל בזוגיות חדשה – האם הוא יוכל להוריש את הרכוש לבן/בת הזוג החדשים?).

דוגמא נוספת – ניתן להכניס בצוואה ההדדית מנגנונים אשר יגנו על הנכסים שקיבל בן הזוג שנותר בחיים. למשל, ניתן לקבוע כי על כל נכסי הנדל"ן תירשם הערת אזהרה כך שלא יוכל בן הזוג שנותר בחיים להעביר את הנכסים על שמו של מישהו אחר.

רבים שואלים את עצמם – כמה עולה לעשות צוואה? התשובה לכך מעט מורכבת שכן צוואה הדדית היא מסמך מורכב מעט אשר יש להכניס בו מנגנונים על מנת לוודא שאכן רצונם של המורישים יבוא לידי ביטוי בצוואה בכתב.עלות עריכת צוואה הדדית יכול לנוע בין 1800-5000 ₪.

קיומה של הצוואה

לאחר כתיבת הצוואה וחתימה עליה, ניתן להפקיד אותה ברשם הירושות או להשאיר העתקים שלה אצל עורך הדין שערך את הצוואה או אצל היורשים. במידה ואחד מבני הזוג נפטר, ובן הזוג שנשאר בחיים רוצה להוציא את הצוואה מהכוח אל הפועל, מה עליו לעשות?

צריך להגיש לרשם הירושות בקשה לצו קיום צוואה אונליין. כיום ניתן להגיש את הבקשה אונליין בפשטות, בקלות ובמהירות תוך צירוף מספר מסמכים – העתק הצוואה, תעודת הפטירה של המנוח וכן פרטים נוספים של היורשים על פי הצוואה. לאחר הגשת הבקשה אונליין (ותשלום האגרות) תקבלו תוך מספר חודשים את צו קיום הצוואה ואיתו תוכלו לפעול ולהתנהל למימוש הכספים והנכסים המגיעים לכם על פי הצוואה.

התחל בעריכת צוואה הדדית

    אל תפספסו עדכונים והטבות

    אנו רוצים להשאיר אותכם מעודכנים בפוסטים האחרונים, כל החדשות, טיפים והטבות עבור חברות חדשות וקיימות.
    הירשמו כעת

    פוסטים דומים

    צוואה הדדית – שליטה אחרי המוות?

    במדינת ישראל, תחום דיני הירושה מוסדר בחוק הירושה, תשכ"ה - 1965. עד לא מזמן, החוק הבדיל בין 2 אפשרויות בהן אדם יכול לרשת - מכוח צוואה או לחילופין מכוח צו ירושה. תחום דיני הירושות הוא תחום רווי אמוציות ורגשות ואנשים רבים מעדיפים לקבוע מראש את החלוקה של נכסיהם בין הקרובים להם ולשם כך כותבים צוואה אשר מסדירה מי יהיו יורשיהם ומה יהיה חלקם בירושה....

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר21 בפברואר, 2018

    לאן מגישים בקשה לצו קיום צוואה?

    כאשר האדם הנפטר מותיר אחריו צוואה, יש צורך לחלק אותה בין היורשים כחוק. על מנת לממש את הצוואה יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה לגורמים המשפטיים הרשמיים. צו זה בעל תוקף משפטי, והוא ניתן על ידי הרשם לענייני ירושה. במסגרת צו זה קובעים את זהותם של היורשים כחוק ואת חלקם בעיזבון. לאן מגישים בקשה לצו קיום צוואה? את הבקשה לצו קיום הצוואה אפשר להגיש...

    המשך לקרוא
    עו"ד רון הדר02 בינואר, 2019
    דילוג לתוכן