מה זה פירוק חברה על ידי בית משפט?
פירוק חברה הוא תהליך שמביא לסיום חייה של החברה, כלומר מחסל את אישיותה המשפטית הנפרדת. תכליתו של הליך הפירוק היא ריכוז נכסי החברה וחלוקתם בין הנושים לפי סדר הנשייה. ישנם מקרים שבהם בית המשפט הוא שמפרק את החברה, בלי קשר לשאלה האם היא חדלת פירעון ועמדה בחובותיה.
העילות לפירוק חברה על ידי בית משפט
חוק החברות מגדיר 3 עילות שבגינן בית המשפט יכול להביא לפירוקה של חברה:
- החברה קיבלה החלטה מיוחדת על פירוקה בידי בית המשפט
- החברה לא התחילה בעסקים שלה בתוך שנה לאחר שנרשמה כחברה אצל רשם החברות, או שהפסיקה את עסקיה למשך שנה
- בית המשפט מצא כי מן הצדק והיושר לפרק את החברה
בקשה לפירוק חברה
הליך פירוק בבית המשפט תחילתו בהגשת בקשה לקבלת צו פירוק. ישנם 3 גורמים שיכולים להגיש בקשה לקבלת צו פירוק:
- החברה עצמה
- בעל מניה בחברה
- היועץ המשפטי לממשלה אם הוא סבור שמן הצדק והיושר שהחברה תפורק
כל מי שעלול להיפגע מבקשת הפירוק שהוגשה רשאי להתנגד לה. אולם אם בית המשפט מצא שמתקיימות אחת מעילות הפירוק שהוזכרו מעלה, הוא רשאי לתת צו פירוק לגבי החברה.
עם מתן צו הפירוק בית המשפט ימנה נאמן שיישם את הליכי הפירוק. בנוסף, יוקפאו ההליכים המשפטיים שהחברה שעתידה להתפרק היא צד להם.
כיצד מביאים לפירוק החברה מבחינה בירוקרטית?
המסמכים הנדרשים לפירוק חברה פרטית או פירוק חברת יחיד הם צווי בית המשפט המקוריים או לחלופין העתק חתום "נאמן למקור" על ידי בית המשפט או עורך דין. את הצו המקורי יש להגיש לרשם החברות. ניתן לעשות זאת באמצעות שליחתו בדואר, הפקדה פיזית בתיבה הסמוכה למשרדי הרשם או קביעת תור במשרדי הרשם. השירות לא כרוך באגרת פירוק חברה, מלבד האגרה ששולמה על הדיון בבית המשפט.
הבקשה תטופל עד 30 יום ממועד הגשתה.
פירוק חברה מרצון
סוג אחר של פירוק חברה, שאינו פירוק על ידי בית המשפט הוא פירוק חברה מרצון המתבצע על בסיס הסכמה. ההסכמה הדרושה היא הסכמתם של בעלי המניות באסיפה הכללית של החברה. פירוק מסוג זה רלוונטי לחברה שאינה פעילה, כלומר המקיימת את התנאים הבאים:
- חברה ללא נכסים
- לחברה אין חובות
- לא מתנהלים הליכים משפטיים שהחברה צד בהם ולא מתנהלים נגדה הליכי אכיפה מנהליים.
חברה שעומדת בתנאים לעיל זכאית להגיש בקשה לפירוק מרצון בהליך מזורז לרשם החברות. אם הבקשה מאושרת, החברה תחוסל כשלושה חודשים לאחר הגשת הבקשה, במידה ולא הוגשו התנגדויות להליך הפירוק.
פירוק חברה עם חובות
סוג נוסף של פירוק הוא פירוק חברה עם חובות, מדובר על חברה שנמצאת במצב של חדלות פירעון. ניתן יהיה לפנות לבית המשפט לצורך תחילת הפירוק בהתקיים אחד מהמצבים הבאים:
- החברה נמצאת בחדלות פירעון
- צו פתיחת ההליכים יסייע למניע את חדלות הפירעון
- סך חובות החברה עולה על 25,000 ₪
במקרה של פירוק חברה עם חובות הרשאים להגיש בקשה הם:
- החברה עצמה (כאישיות משפטית נפרדת יש לה את הזכות לעשות זאת)
- נושה של החברה (פנייתו תגיע מתוך דאגה לכך שכספיו לא יוחזרו לו)
- היועץ המשפטי לממשלה
איך הפירוק מתנהל בפועל? תחילה תוגש בקשת פירוק לבית המשפט – בית המשפט יבחן האם אכן מתקיים מצב של חדלות פירעון, ובמידה שכן ייתן צו פירוק חברה. יש לשים לב שבית המשפט שידון בתיק הוא בית המשפט שהתאגיד רשום באזור שיפוטו.
בהמשך יינתן צו פירוק ועיכוב הליכים – עם תחילת עיכוב ההליכים, נושי החברה, שלהם החברה חייבת כספים, לא יוכלו לתבוע ממנה את כספם (בדומה למצב של חברה שפורקה על ידי בית המשפט).
לאחר מכן ימונה מפרק לחברה על ידי בית המשפט – המפרק ירכז את נכסיה של החברה כדי להגדיל את קופת הנשייה. כלומר את הסכום שנושי החברה ייפרעו ממנו לאורך הליך הפירוק. בשלב זה, אם מתקיימת אסיפה כללית של בעלי המניות ההחלטות בה יהיו קשורות לפירוק בלבד. בזמן זה המפרק משמש גם כאורגנים של החברה (הדירקטוריון, המנכ"ל).
בסוף התהליך, אם אכן כל החובות הוחזרו – החברה תחשב למחוסלת ומפורקת.
פוסטים דומים
איך לבצע פירוק שותפות עסקית?
בתחילת דרכו של העסק, אנשים רבים מעוניינים לבצע שותפות עסקית, מתוך גישת "טובים השניים מן האחד". שני שותפים ויותר יכולים להשקיע סכומי כסף גבוהים יותר בפרויקט ההתחלתי, וכל אחד מהם מביא את ניסיון החיים שלו ואת תחום התמחותו. אך לא פעם, מגיעים השותפים למסקנה שיש צורך לפרק את השותפות, בין אם משום שהיא כבר אינה רווחית או שבעלי העסקים הסתכסכו זה עם זה ומעוניינים לפנות...
המשך לקרואפירוק חברה לא פעילה וכיצד לבטל אגרות לרשם החברות
באופן טבעי, בעלי חברות לא פעילות מבקשים לא פעם לפרק את החברה שלהם. מדובר בהליך פירוק חברה מרצון, שמתרחש לרוב משום שהחברה לא ממלאת עוד את המטרה שלשמה הוקמה: לא מכניסה כסף לבעליה, לא מספקת עוד השירותים שסיפקה בעבר ובעצם הפסיקה את פעילותה. מתי חברה תחשב ללא פעילה וכיצד ניתן לפרק אותה? איגדנו עבורכם כל מה שצריך לדעת. מהי חברה לא פעילה? לפי החוק,...
המשך לקרואהנחיות להודעה על פירוק מרצון לחברת יחיד במסלול מקוצר
איגדנו עבורכם כל מה שצריך לדעת במקרה של פירוק חברת יחיד: החל מהגשת הבקשה ועד לחיסולה של החברה כך שאינה נחשבת עוד לחברה פעילה בישראל. רגע לפני שמתחילים - מהו פירוק חברה בישראל? פירוק חברה הוא תהליך שמביא לסיום חייה של החברה, כלומר מחסל את אישיותה המשפטית הנפרדת. במקרים ה"קלאסיים" של פירוק חברה מדגישים כי חובותיה של החברה אינם חובות המחזיקים, אלא של החברה...
המשך לקרוא