- יחידה ברשות התאגידים האמונה על הטיפול ברישום חברות, בקבלה ובבדיקה של דיווחים שחברות חייבות בהגשתם לרשם…
הצהרת הון
מילון מונחים > הצהרת הון.
יש לכם עסק פעיל? קיבלתם לאחרונה בקשה למילוי הצהרת הון? מדי שלוש או חמש שנים מקבל כל בעל עסק בקשה למילוי הטופס. באמצעות הצהרת ההון מבצעות רשויות המס השוואה בין תקופות המס ובודקות אם בעל העסק משלם את כל המיסים כראוי. ההצהרה מתייחסת לפרמטרים שונים: השקעות העסק, הכנסות נטו, הוצאות עבור מחיה וכן הוצאות משמעותיות נוספות עבור העסק.
כיצד בנויה הצהרת ההון
הצהרת ההון היא למעשה דו"ח של בעל העסק ובני משפחתו. מדובר בדו"ח מפורט על כל הרכוש שבבעלות בעל העסק: דירה או בית, מגרש פרטי, מזומנים ברשות בעל העסק, רכבים פרטיים, ניירות ערך, יצירות אמנות בבעלות בעל העסק, תכשיטים בבעלות בת הזוג של בעל העסק, הלוואות ומשכנתאות ועוד. עבור כל נכס חייב בעל העסק להציג אישור מגורמים מוסמכים. משום כך, בנוסף למילוי הצהרת ההון עליו לצרף אישורים כמו צילום רישיון רכב, אישורי בנקים, קופות גמל וכדומה.
המסמכים המצורפים
אלה דוגמאות למסמכים מצורפים לטופס הצהרת הון:
- לבעלי נכס – אישורים אל רכישת נכס או מקרקעין, כמו גם פרטים על ביצוע שיפוצים בעת הצורך.
- אישורים מהבנק על יתרות כמו מט"ח, עובר ושב או תוכניות חיסכון שונות.
- אישורים על פרמיות ביטוח מחברות הביטוח.
- לבעלי רכב – אישורי רכישה ומכירה של הרכב.
- אישורים על רכישת רהיטים כמו ציוד למשרד או לבית.
- רשימה של דברי ערך המצויים בבעלותו של בעל העסק: תכשיטים, בולים, מטבעות, מתנות ועוד.
- פירוט של ירושות ותקבולים אחרים.
- פרטי הוצאות שונות: עוזרת בית, נסיעות לחו"ל, הוצאות רפואיות ועוד.
הטריקים שלא עובדים
לעתים מתקבלת התחושה שניתן להעלים מס ולצאת מזה בשלום. במקרים מסוימים מנסים בעלי העסקים "להחליק" הוצאות מסוימות בשיטות שונות. כך למשל, בעל עסק עלול להפקיד סכום כסף גדול במיוחד בחשבון הבנק של חבר בטענה שמדובר במתנה או הלוואה. "טריק" זה אינו יעיל במיוחד, מכיוון שרשויות מס ההכנסה יבקשו לראות את פירוט תנועות עו"ש של חבר זה. כמו כן, גם אם יש לכם נכסים בחו"ל הם לא ייעלמו מעיניהם של פקידי המס. מדי פעם מדווחים בחדשות על נכסים של ישראלים המתגלים בחו"ל. לפיכך, חשוב להצהיר על כל נכס ונכס הקיים ברשות בעל העסק.