איזה עסקים מחוייבים ברישיון עסקי?
מה זה רישיון לניהול עסק (רישיון עסקי)?
רישיון לניהול עסק הוא היתר שיש לקבל מרשויות המדינה או מהרשות המקומית על מנת להפעיל עסק במדינת ישראל. קיימות הוראות חוק שונות לגבי מי צריך להוציא רישיון עסק וכיצד עושים זאת. רוב הכללים בנושא מופיעים בחוק רישוי עסקים.
איך מוציאים רישיון עסק?
לאחרונה נכנסה לתוקף רפורמה בתהליך רישוי עסקים. במרכזה ייעול התהליך, קיצורו והתאמה בין סוג העסק וגודלו לבין מה שנדרש ממנו כדי להוציא רישיון עסק. כך למשל מי שמקים עסק קטן נדרש להגיש לרשויות תצהיר מלא וחתום. לאחר הגשת התצהיר הוא יוכל לקבל רישיון לעסק. לעומתו בעל עסק בינוני יידרש לא רק להגשת תצהיר, אלא יתבקש להמתין 180 יום במסגרתם יקבל היתר מזורז, ורק אחרי בדיקה של העסק יוכל לקבל רישיון.
ככלל, אין הליך בקשה אחיד לכל סוגי העסקים בישראל. אופן קבלת רישיון עסק משתנה ממקום למקום ויש לנהלו ספציפית מול הרשות המקומית שבה אתם מבקשים לפתוח את העסק שלכם. מומלץ להיכנס לעמוד רישוי העסקים של הרשות המקומית באינטרנט, ולפעול לפי ההוראות המופיעות שם. במרבית המקרים תידרשו למלא פרטים על העסק, להציג אישורים ומסמכים רלוונטיים וכן להציג תוכניות ולהראות היכן יוקם העסק. בהתאם לסוג העסק שאתם מקימים תצטרכו לקבל היתרים שונים הן מהרשות המקומית והן מגורמים נוספים (כמו למשל משרד הבריאות).
איזה סוג עסק מחייב רישיון עסק?
נשאלת השאלה מי חייב רישיון עסק ואיך יודעים זאת? חוק רישוי עסקים מסמיך את שר הפנים לקבוע אילו סוגי עסקים יהיו עסקים טעוני רישוי. העסקים מופיעים בתוספת לצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישום):
עסקים הנוגעים לבריאות, רוקחות וקוסמטיקה
ובהם: בתי מרקחת, עסק המייצר או מאחסן תמרוקים ו/או ציוד רפואי, עסק שמוכר טיפולים שאינם רפואיים בגוף האדם, כמו טיפולים קוסמטיים, מכון קעקועים, פירסינג וכיוצא באלה, מעבדות רפואיות ומעבדות שיניים.
עסקים הנוגעים לדלק ואנרגיה
ובהם: עסקים הנוגעים למילוי, אחסון, מכירה, חלוקה ושינוע של גז, תחנות דלק, בתי זיקוק, תחנות כוח ועוד.
עסקים הנוגעים לחקלאות ולבעלי חיים
ובהם: חנויות מזון לבעלי חיים, עסקים של מוצרים לשימוש וטרינרי, עסקים המייצרים, אורזים או מאחסנים חומרי הדברה, בתי שחיטה ועוד.
עסקים הנוגעים למזון
ובהם: בתי אוכל, כולל מסעדות, בתי קפה, מזנונים, פאבים, מקומות המכינים מזון ומוכרים אותו לצריכה שאינה במקום הכנתו (משלוחים וTake away), בתי קירור (לבשר, דגים, עופות, ביצים וכו'), ייצור, עיבוד, אריזה, אחסון והובלה של מזון, עסקי קייטרינג, קיוסקים ומרכולים, אטליז.
עסקים הנוגעים למים ופסולת
ובהם: אתרי סילוק פסולת, מתקני התפלת מים, הובלת שפכים וקולחין ועוד.
עסקי מסחר
ובהם: עסקים לאחסון, מכבסות, ניקוי יבש, חנויות למכשירי אלקטרוניקה, חנויות צמחים ופרחים, קניון, אולפן הקלטות, עסק של מוצרי עישון.
עסקים להנאה ציבורית, נופש וספורט
ובהם: בית מלון, פנסיון, אכסניה ויחידות נופש, גן חיות, ספארי ופינות חי, בריכות שחייה, פארקי מים, מקווה, מרחצאות, מכוני כושר (תחת תנאם מסוימים של גודל והחזקה), קולנוע, תיאטרון, אצטדיון, אמפיתיאטרון, דיסקוטק, יריד או תערוכה שאינם במבנה קבוע, כלי שיט, מקומות לעריכת מופעים, קייטנות ומחנות נוער, אולמות אירועים ושמחות, מתקני שעשועים ולונה פארק.
עסקים הנוגעים לרכב ותעבורה
ובהם: שירותי גרירה והובלה, הסעת נוסעים, מכירה והשכרה של רכבים (תחת תנאים מסוימים), חניון בתשלום, עסק לרחיצת מכוניות, השכרה, אחסון תיקון וכיוצא באלה של כלי שיט, מוסכים, עסקי חשמלאות רכב, רכבל ועוד.
עסקים הנוגעים לאבטחה, נשק ותחמושת
ובהם: עסקי ייצור מכירה, תיקון ואחסון של כלי נשק, מטווח, שירותי שמירה או איתור.
עסקים הנוגעים לתעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים
ובהם: עיבוד אבני חן, מחצבים ומינרלים, ייצור ותיקון של דברי טקסטיל, ייצור נעליים, ייצור, עיבוד אריזה ואחסון של דשנים, הכנה, ייצור ועיבוד של חומרי גלם לבנייה, חומרי חיטוי וניקוי, חומרים מסוכנים וחומרי נפץ, עסקי פחחות, מסגריות, עסקי עץ ומוצריו, פלסטיק ומוצריו ונייר ומוצריו.
מי פטור מרישוי עסקים?
ישנם כמה עסקים שלא זקוקים לרישיון עסק על מנת לפעול. למרות זאת, שימו לב שיכול להיות כי הם זקוקים לאישורים, היתרים ורישיונות אחרים:
בעלי מקצועות חופשיים
ברשימה שהצגנו מעלה בולטים בחסרונם עסקים של מקצועות חופשיים כמו למשל משרדי עורכי דין וראיית חשבון. אלה פטורים מקבלת רישיון לעסק.
עסקים 'קטנים' מבחינת שטח
כך למשל חנויות ששטחן עד 800 מ"ר אינן מחויבות ברישיון עסק, גם חניונים ששטחם נמוך מ-500 מ"ר וכן משתלות וחנויות לממכר צמחים ופרחים ששטחן לא עולה על 300 מ"ר.
תנאים מיוחדים למכוני כושר
מכוני כושר שמופעלים על ידי אגודות ספורט ומשמשים רק את ספורטאי האגודה פטורים מרישיון עסק, כך גם מכון כושר המוחזק על ידי מוסד חינוך ומשמש את תלמידיו בלבד, מכון כושר שנמצא בבית משותף ומשמש את דייריו בלבד (מתייחס לרוב לבתי יוקרה) וכן מכון כושר המשמש אורחים של בית המלון בו הוא נמצא.
פוסטים דומים
הגשת דו"ח שנתי לרשם החברות 2021
עדכון אחרון: ינואר 2021 במסגרת פעילותה של חברה בע"מ, קמות עליה מספר חובות שעליה לעמוד בהן: הגשת דו"חות רבעוניים ושנתיים לרשויות המס, תשלום אגרה שנתית לרשם החברות וגם הגשת דו"ח שנתי לרשם החברות. דיווח שנתי לחברה ברשם החברות היא פעולה שיש לבצע בה החברה מעדכנת פרטים לגביה - חלוקת המניות ומי הם המחזיקים בהן (מי הם בעלי המניות של החברה), עדכון לגבי זהות הדירקטורים...
המשך לקרואמה הוא טופס 856? כל מה שצריך לדעת
טופס שמרכז את התשלומים והניכויים שעסק משלם ומנכה לספקים ונותני שירותים. זהו טופס שנתי, שרשות המיסים אמורה לקבל במועדים קבועים לאחר תום השנה. הטופס אמור להוות מסמך מסכם ומרכז של טופסי הדיווח החודשיים על תשלומים וניכויים, שנקראים טופס 102. מי נדרש להגיש דוח 856? כל מי שמשלם תשלומים שמחייבים ניכוי מס במקור על ידו, גם אם המשלם עצמו זכאי לפטור מניכוי מס במקור. נזכיר...
המשך לקרוא